Kulinarski recepti

Sastojci:

- svježi sir – 500 g
- griz – 2 jušne žlice
- smeđi šećer – 3 jušne žlice
- grožđice – 100 g
- sol – ½ čajne žličice
- rastopljeni maslac – 2 jušne žlice, plus 1 žličica za premazivanje forme za pečenje
- vanilija šećer – 1 vrećica 

kolac_sir_tekst

Priprema:

Mnogi nutricionisti smatraju svježi sir idealnom namirnicom, a mi vam donosimo zdravi i jednostavni recept upravo sa svježim sirom. Sve navedene namirnice samo promiješajte i premjestite u formu za pečenje (koju ste prethodno premazali s  maslacem i posipali krušnim mrvicama). Nakon što ste pećnicu zagrijali na na temperaturi ~180°C, dovoljno je peći 25-30 minuta, ili dok kolač ne dobiju zlatno-smeđu boju. I to je to! Narežite i poslužite topli kolač od svježeg sira sa grizom i grožđicama.

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 Sastojci:
- 1 pile
- 4 krumpira
- 20 dag šampinjona
- 1 svježa crvena paprika
- 1 svježa zelena paprika
- četiri režnja češnjaka
- luk
- sol
- papar
- maslinovo ulje

Priprema:
Piletinu posolite i popaprite, te premažite maslinovim uljem. Gljive prepolovite, na krupnije komade razrežite paprike i luk, a krumpir ogulite, te također narežite na četvrtine. Zatim narezano povrće začinite. Sve zajedno, meso i povrće, stavite u vatrostalnu posudu i pomiješajte. Stavite u pećnicu na 180 stupnjeva i pecite prekriveno aluminijskom folijom oko 40 minuta. Povremeno možete zalijti vinom. Na kraju maknite foliju i zapecite. Možete poslužiti uz zelenu salatu.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:

 
Sadržaj:
 
- 250 grama seitana
- glavica brokule
- 10 prokulica
- jedna velika mrkva
- žličica sezamovog ulja
- žličica curryja
- češanj češnjaka
- žličica umaka od soje
- malo paprike u prahuSadržaj:
- 250 grama seitana
- glavica brokule
- 10 prokulica
- jedna velika mrkva
- žličica sezamovog ulja
- žličica curryja
- češanj češnjaka
- žličica umaka od soje
- malo paprike u prahu
seitan-za-tekst
Priprema:
Seitan isjecite na veće kocke i pomiješajte sa curryjem, sitno sjeckanim bijelim lukom, uljem sesama, umakom od soje i paprikom te ostavite da stoji u frižideru oko dva sata. 
Brokulu iscjepkajte na cvjetove, a mrkvu isjecite na deblje kolutove. U lonac stavite vodu, posolite i stavite na vatru. Kada proključa stavite mrkvu i kuhajte oko 3 minute. Zatim dodajte prokulice i kuhajte još 2 minute, a nakon toga stavite brokulu i sve zajedno kuhajte jednu minutu.

mrkva2-za-tekst
Procjedite povrće, a vodu koja vam je ostala od kuhanja možete upotrijebiti za juhu. Povrće ohladite, a seitan izvadite iz frižidera. Na drvene štapiće nižite mrkvu, prokulicu, seitan, brokulu i tako redom. Na tavi zagrijte par žlica sesamovog ulja i stavite ražnjiće da se prže oko 10 minuta uz povremeno okretanje.

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:

- 2 veće šnite kruha, 
- 1 rajčica,
- 10 dkg mozzarele
- 3 dkg crnih maslina,
- 1 režanj češnjaka


Priprema:

Kruh ispecite na grill tavi ili u pećnici, dok ne dobije zlatno žutu boju. Zatim ga istrljajte češnjakom. Rajčicu i mozzarelu isjecite na kockice, masline na kolutiće te izmješajte i posolite po želji. Smjesu rasporedite po kruhu i još malo stavite u pećnicu dok se mozzarela ne istopi. Brusketi su idealni kao predjelo, a mogu se poslužiti i kao dodatak glavnom jelu!

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 

brusketi

 Sastojci:
- 30 dag šunke
- 6 dag maslaca + 2 dag za posudu
- 6 dag brašna
- 3 dcl mlijeka
- 5 dag naribanog sira
- 4 jaja
- mrvice za posudu
- sol
- papar

 Priprema:

Posudu za nabujak obilno namažite maslacem, pa pospite mrvicama. Zatim sitno nasjeckajte šunku...

Za bešamel umak u dubljoj tavici zagrijte 6 dag maslaca i dodajte 6 dag brašna. Miješajte na niskoj temperaturi da ne potamni. U svijetli zapržak potom u tankom mlazu ulijte 3 dcl mlijeka. Miješajte još 10 minuta, i dalje na laganoj vatri, dok ne dobijete gusti bešamel umak. Zatim umak maknite sa štednjaka, te primiješajte naribani sir. Posolite i popaprite.
Kad se umak bešamel malo ohladi dodajte mu žutanjak. Kad se stopi, dodajte drugi, opet dugo miješajte, potom dodajte treći i četvrti, redom jedan za drugim. Na kraju od malo posoljenih bjelanjaka istucite čvrsti snijeg. Primiješajte umaku tako da stalno zahvaćate smjesu s dna prema gore. Ulijte u pripremljeni kalup i stavite u pećnicu zagrijanu na 210 Celzijevih stupnjeva. Najprije pecite 20-25 minuta, pa smanjite na 190 stupnjeva i pecite još 10-15 minuta. Ne otvarajte pećnicu dok se nabujak peče i odmah ga iznesite na stol da ne splasne.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci za biskvit:

- 1 ½ čaša šećera
- 5 žlica pekmeza (po izboru)
- 3 žlice ulja
- 1 ½ čaša mlijeka
- 2 ½  čaše glatkog brašna
- 1 žlica sode bikarbone
- 1 žlica dodatka za medenjake

medene_kocke

Priprema:

Šećer i pekmez dobro izmiješajte te u to postepeno dodajte druge sastojke. Pola smjese stavite u tepsiju da se zapeče. Za to vrijeme rastopite 10 dkg čokolade i izmješajte je sa pet žlica pekmeza, zatim premažite na zapečeni dio i prelijte drugim dijelom smjese te vratite u pećnicu da se kolač ispeče do kraja. Nakon što je gotov, prelijte ga glazurom: 10 dkg čokolade rastopite i dodajte 2 žlice glatkog brašna i 1 ½ žlicu masti, nakon što prokuha, dodajte 1 žlicu ulja.

Napomena: pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a tepsiju premažite tankim slojem masti ili ju pouljite, te pospite brašnom kako se biskvit ne bi zalijepio. Za čašu koristite one od jogurta ili vrhnja!
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!
Maslac izmiješajte sa šećerom. Dodajte suhe grožđice, brusnice, bademe, brašno pomiješano s praškom za pecivo, krušne mrvice, sol, konjak, sok i naribanu koricu limuna, pa sve promiješajte.
Jaja razmutite, dodajte pripremljenoj smjesi i sve dobro promiješajte. Smjesu ostavite da odstoji 2-3 sata na hladnom mjestu.
Kalupe premažite maslacem, punite ohlađenom smjesom, pa ih stavite u vodenu kupelj i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 45-60 minuta. Puding dobro ohladite u kalupima.
Posluživanje
Ohlađeni puding izvadite iz kalupa i poslužite na desertnim tanjurićima uz čaj.

 

Sastojci:

- 600 g svježih gljiva (šampinjoni, bukovače...)

- 1 glavica luka - 2 mrkve - 200 ml povrtnog temeljca

- 2 lista lovora - 1/2 žličice majčine dušice

- 4 češnja češnjaka

- 1 žlica sjeckanog peršina

- 100 ml milerama

- 100 ml bijelog vina

- 200 g krumpira

- ulje

- sol i papar

Priprema:

Gljive dobro očistite i narežite ih na veće komadiće. Mrkvu narežite na kolutiće, a luk nasjeckajte te na ugrijanom ulju popržite luk dok ne omekša, pa dodajte mrkvu. Ocijeđene i nasjeckane gljive dodajte na tavu te ih dobro popržite. Ubacite češnjaka i čim zamiriše podlijte vinom, te dodajte ostalo začinsko bilje. Sve zajedno polijte povrtnim temeljcem, dodajte isjeckani krumpir, začinite po želji sa soli i paprom. Dodajte na kraju vode da se prekriju svi sastojci. Sve zajedno ostavite da vrije dok krumpir ne omekša. Pred kraj dodajte mileram i sjeckani peršin, te ostavite još jednom da zavrije.

Dobar tek želi vam www.svijet-ljepote.hr!

 

Bucnica nas

Iako je bundeva jedan od najstarijih poljoprivrednih kultura, posljednjih se godina na naše stolove vraća u velikom stilu, a znanost sve učestalije dokazuje da nam, od kore do sjemenke, osigurava brojne zdravstvene dobrobiti.

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam