Kulinarski recepti

Sastojci:
- 50 dag bakalara

- 50 dag krumpira
- pire od rajčice
- 2 dcl maslinova ulja
- 2 glavice luka
- 3 režnja češnjaka
- peršin i lovorov list
- sol i papar
- med

bakalar_crveno

Priprema:

Bakalar namočiti u hladnoj vodi i ostaviti 24 sata, te ga skuhati i očistiti od kostiju, te odvojiti na malo veće komade. Na istom ulju gdje popržite luk narezan na kolutiće stavite i bakalar na komadiće. Posložiti red bakalara i red krumpira narezanih na ploške i zalijte pireom ili sokom od rajčice. Posipati isjeckanim češnjakom i peršinom, posoliti, popapriti i ubaciti lovor. Sve zajedno preliti vodom i kuhati na laganoj vatri jedan sat. Po izvoru dodajte žličicu meda što će dodatno omekšati bakalar i dati mu posebnu aromu. 

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Maslac izmiješajte sa šećerom. Dodajte suhe grožđice, brusnice, bademe, brašno pomiješano s praškom za pecivo, krušne mrvice, sol, konjak, sok i naribanu koricu limuna, pa sve promiješajte.
Jaja razmutite, dodajte pripremljenoj smjesi i sve dobro promiješajte. Smjesu ostavite da odstoji 2-3 sata na hladnom mjestu.
Kalupe premažite maslacem, punite ohlađenom smjesom, pa ih stavite u vodenu kupelj i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 45-60 minuta. Puding dobro ohladite u kalupima.
Posluživanje
Ohlađeni puding izvadite iz kalupa i poslužite na desertnim tanjurićima uz čaj.

 

Sastojci:
-1,5 kg šparoga
- 6 purećih odrezaka
- 80 gr gaude
- vezica peršinovog lista
- 2 jaja
- 150 gr maslaca
- žlica šećera
- ulje
- sol
- papar

sparoge

Priprema:

Šparoge očistite i odsijecite im krajeve. U litru slane vode dodajte šećer i kuhajte šparoge. Nakon 20 minuta ih izvadite da se malo ocijede. U vatrostalnu posudu stavite ulje i poslažite šparoge. Jaja trebaju biti tvrdo kuhana i sitno nasjeckana. Njima dodajte sitno kosani peršin i otopljeni maslac. Dodajte još sol i papar te dobro pomiješajte. Odreske istucite batićem za meso, posolite i popaprite. Pržite ih na ulju i kada su gotovi slažite ih na šparoge i prelijte mješavinom od maslaca, jaja i peršina. Narendajte sir i pospite preko toga. Pecite u pećnici 10-15 minuta na temperaturi od 180 stupnjeva. 

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 

Sastojci za tijesto:
- 15 dag kuhanih krumpira,
- 15 dag brašna,
- 1 jaje,
- 1 žličica suhog origana,
- sol, mlaka voda

Ostali sastojci:
- 50 dag gljiva po izboru

- 50 dag krumpira

- 1 glavica luka
- 1 dl pasirane rajčice
- 1 jaje
- 10 dag ribanog sira
- peršin, sol i papar po ukusu

Mushrooms 


Priprema:

Umijesite tijesto od navedenih sastojaka i ostavite da se hladi 30 minuta, zatim ga razvaljajte u pobrašnjeni kalup te stavite u pećnicu na 180 stupnjeva 10 minuta. Očistite gljive u vodi, dobro ih ocijedite. Nasjeckajte luka i popržite ga na tavi. Dodajte mu gljive, te malo kasnije pasiranu rajčicu. Začinite po želji. Nakon toga stavite na tijesto čitavu smjesu ravnomjerno raspoređenu sve do rubova i nastavite peći još 20-ak minuta. U međuvremenu pospite sve ribanim sirom i prelijte tučenim jajetom.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 

Sastojci:
- 20 dag mariniranog seitana
- 15 dag svježeg tofua
- 2-3 manje tikvice
- 2 dl bijelog vina
- 1 crveni luk
- 4 češnja češnjaka
- 2 žličice svježeg bosiljka
- 2 žlice pirea od rajčice
- 1/2 žličice svježeg ružmarina
- 1/2 žličice svježeg origana
- 2 žlice krušnih mrvica
- sol
- papar

tikvice1


Priprema:

Seitan sitno isjeckajte i pržite na maslinovom ulju. Tikvice prerežite po dužini  i parite 5 do 10 minuta s unutarnje strane. Sredina nakon toga treba niti mekana, a tikvica izvana čvrsta. Osušite ih, a zatim meso tikvice izdubite. Sitno nasjeckajte crveni luk, češnjak, bosiljak, ružmarin i origano. Tome dodajte izmrvljeni tofu, pire od rajčice, krušne mrvice, sol i papar. Sve dobro izmješajte i nadjenite tikvice. Bijelo vino ulijte u posudu za pečenje, tikvice položite na koru i pecite poklopljeno oko 35 minuta.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

.

Sastojci:
- 500 gr filea lososa
- 5 dl bijelog vina
- 7 žlica ulja
- 5 žlica umaka od soje
- 30 dag graška u mahunama
- 5 dag oljuštenog kikirikija
- 1/2 žličice samljevenog đumbira
- 1/2 žlicice ljute mljevene paprike
- 4 žlice octa
- jedna žlica šećera
- jedna žlica gustina
- češanj češnjaka
- sol

losos-za-tekst

Priprema:

Losos operite i isjeckajte na komade. Umak od soje, đumbir, ocat, ulje, gustin, šećer i mljevenu papriku dobro pomiješajte. Oljuštite češnjak i dodajte u marinadu. Filete ostavite da leže u marinadi 10 minuta. Grašak očistite, nasjeckajte i kuhajte u slanoj vodi 10 minuta. Nakon toga isperite ga i ostavite da se cijedi. Na tavi zagrijte ulje i pržite losos otprilike 4 minute, a zatim izvadite iz tave. Grašak i kikiriki pržite u ulju. Tjesteninu skuhatje u slanoj vodi i procjedite. Pospite je marinadom, dodajte vino, povrće i ribu. Začinite i poslužite toplo.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:
- 80 dag oslića narezanog na komade
- 4 krumpira
- 4 mrkve
- 2 poriluka
- 2 rajčice
- 1 glavica luka
- 2 režnja češnjaka - 4 peršinove grančice- lovorov list
- ružmarin
- majčina dušica
- 1,5 dcl bijelog vina
- 2 žlice ulja
- sol
- papar


Priprema:
Ribe operite i dobro obrišite, te ih stavite na hladno. Poriluk narežite na veće komade i svaki dva puta uzdužno zarežite, da se dolje na krajevima drži zajedno. Komade poriluka vrlo pažljivo isperite pod mlazom hladne vode, jer među listovima vrlo često ima zemlje. Mrkve očistite. Ogulite krumpir i narežite ga na kocke. Zatim oljuštite i nasjeckajte luk i češnjak. Ukoliko su rajčice svježe, pofurite ih da lakše ogulite kožu, ili uzmite oguljene iz konzerve. Narežite ih na kriške, vadeći pritom koštice.

 U loncu zagrijte ulje, pa na niskoj temperaturi 5 minuta zajedno pecite luk, češnjak, mrkve i poriluk. Potom dodajte rajčice i pirjajte još 2 minute (to vrijedi za svježe rajčice, ako ste stavili one iz konzerve treba samo malo prigrijati). Dodajte začinsko bilje. Zalijte vinom, te dolijte još 1,5 litru vode. Posolite i popaprite. Kada provrije, smanjite temperaturu da pomalo kuha 15 minuta. Nakon toga primiješajte krumpir i nastavite kuhati još 15 minuta. Provjerite i po potrebi dotjerajte okus, dodajte nasjeckani peršin i kuhajte još 5 minuta. Juhu ocijedite i poslužite posebno, a ribu i povrće poslažite na zagrijani pladanj i odmah poslužite.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 Sastojci:
- 300 grama kukuruznog brašna
- 100 grama bijelog brašna
- 100 grama kukuruznog griza
- 200 grama blitve/kopriva
- 100-200 grama mladog sira
- 2-3 velike žlice mljevenih sjemenki (lan, susam, tikva, suncokret)
- prašak za pecivo
- sol

Priprema:

Uključiti pećnicu na maksimum. Oprati i isjeckati blitvu, ne previše sitno. Pomiješati sve sastojke, mladi sir dodati na kraju i ne sitniti ga previše. Potom dodati vode da se postigne gusto tijesto (gustina treba biti takva samo da se može miješati, ako je rijetko prepeći će se). Veličinu tepsije odrediti prema željenoj debljini tijesta. Tepsiju namazati maslacom, a ako mažete uljem, prethodno ga ugrijte u pećnici, da se ne bi lijepilo. Izliti tijesto i izravnati ga, te peći dok ne porumeni. Poslije vađenja ga prekriti krpom i pustiti da stoji 5-10 minuta, jer se onda lakše reže.
U principu se može koristiti svo lisnato povrće, a takođe se ono može i izostaviti. U proljeće je ova zljevanka odlična s mladim koprivama koje su izvrstan izvor željeza i kalcija koji se lako apsorbiraju. Ovaj recept je zdrava i vrlo brza varijanta za doručak ili večeru. Slaže se sa svim mliječnim proizvodima.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 Sastojci:
- 500 g šparoga
- 500 g fileta lososa
- 4 kriške limuna
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica bijelog vinskog octa
- 1 režanj češnjaka - sitno nasjeckan
- malo bosiljka
- malo luka vlasca
- sol i papar
- ulje

Priprema:
Najprije napravite umak! U jednoj zdjelici pomiješajte 3 žlice maslinovog ulja, 1 žlicu bijelog vinskog octa, 1 režanj sitno nasjeckanog češnjaka, malo bosiljka, malo luka vlasca, te sol i papar. 
Operite i ogulite šparoge, te ih stavite kuhati u srednje slanu kipuću vodu 6 do 8 minuta. Kada se skuhaju prelite ih hladnom vodom i ostavite da se ocijede. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Zatim losos premažite s malo ulja i posipajte sa solju i paprom, te ga stavite peći 11 do 13 minuta. Kada je gotovo, losos poslužite preko šparoga. Sve prelijte umakom i poslužite s kriškama limuna.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Pretežno oblačno

20°C

Zagreb

Pretežno oblačno

Vjetar: 22.53 km/h

  • 26 .06. 2017

    Rain 22°C 14°C

  • 27 .06. 2017

    Djelomična naoblaka 24°C 12°C

Horoskop

Kulinarski recepti