Kulinarski recepti

Sastojci:
- 1 kg kiselog kupusa,
- 10 dag suhog mesa,
- 6 dag suhe slanine,
- 1 kobasica,
- 20 dag svinjetine,
- 2 glavice luka,
- 1 žlica vegete,
- 5 dag masti,
- 2 dl suhog bijelog vina

kiseli_kupus1

Priprema:

Na dno veće posude stavite suho meso izrezano na komadiće i polovicu kiselog kupusa kojeg ste prethodno po potrebi oprali. Na kiseli kupus složite slaninu, svinjetinu i kobasicu. Zatim dolazi red izrezanog luka pa preostali kupus. Sve pospite vegetom i s pola litre vode, a za kraj dodajte vino. Posudu prekrije pergament-papirom ili folijom, zavežite i stavite oko 2 i pol sata u pećnicu ili kuhajte na nižoj temperaturi na štednjaku. Uz ovo jelo kao predjelo predlažemo kuhani krumpir.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:
100 g mrkve
200 g celera
200 g luka
1 kg telećih obraza 
sol, papar
7 žlica ulja
20 g maslaca
1 lovorov list

1 češanj češnjaka
1 žlica koncentrat rajčice
300 ml crvenog vina
300 ml telećeg temeljca

PIRJANI TELECI OBRAZI

Priprema:

Mrkvu, celer i luk narezati na kockice, a obraze obrisati papirom i posoliti

Tri žlice ulja zagrijati u loncu te meso zapeći 5 do 10 minuta; zatim izvaditi iz lonca, izliti ulje te ponovno staviti svježe ulje i maslac; luk zapeći 3 do 4 minute, dodati mrkvu i celer te još 5 minuta peći. Dodati lovorov list, meso i češnjak, te zatim još malo zapeći; koncentrat rajčice dodati pod stalnim miješanjem i malo zapeći, te zaliti sa 150 ml vina i reducirati, a ostatak vina dodati i ponovno reducirati, te zatim zaliti temeljcem i vodom da se pokrije masa. Pokriti lonac, zagrijati pećnicu na 160 stupnjeva i staviti da se lagano pirja 90 minuta. Dok se pirja, meso je potrebno bar jednom okrenuti. Izvaditi iz pećnice, ostaviti da miruje 15-tak minuta i servirati.

Sastojci:
350 g kestena (skuhanih)
1 žlica šećera
50 ml bijelog vina
800 ml povrtne juhe
100 ml vrhnja za kuhanje
korica od jedne naranče
30 g hladnih komadića maslaca

Za okruglicu:
200 g pileće jetre
1 kajzerica
30 g mrvica
1 jaje
1 žlica timijana

sol i papar

PJENASTA JUHA OD KESTENA S OKRUGLICOM OD JETRE

Priprema:

Za okruglice - jetru i kajzericu izrezati na manje kockice, s mrvicama, jajem i timijanom pomiješati, posoliti i popapriti i potom ostaviti sat vremena sa strane.
Za juhu - kestene narezati na male komadiće, maslac rastopiti u teflonskoj tavi, zaliti vinom, te pustiti da malo zakuha; zatim dodati kestene i povrtnu juhu i pustiti da 10 minuta prokuha; dodati vrhnje i koricu naranče te sol i papar, a zatim dodati i maslac te sa štapnim mikserom izmiješati dok se ne zapjeni.
U jednom loncu zagrijati vodu, od jetrene mase napraviti manje okruglice i prokuhati u vodi cca. 10 minuta. Izvaditi i dobro ocijediti, okruglice ispeći na malo maslaca u tavi, juhu servirati u tanjuru, te dodati okruglicu i garnirati s malo svježeg timijana.

Sastojci:

Podloga:
50 g knackebrot 
50 g lješnjaka
100 g maslaca

Krema:
150 g rukole
200 ml jogurta
8 žlica limunovog soka
5 listića želatine
200 ml vrhnja za kuhanje
175 g svježeg sira

Pesto od lješnjaka:

2 češanja češnjaka
70 g lješnjaka
20 g peršina
½ žlice korice od limuna
2 žlice parmezana
7 žlica maslinovog ulja

TORTICA OD SVJEZEG SIRA S LJESNJACIMA

Priprema:
Pripremite jednu dasku koja vam stane u frižider i presvucite je prozirnom folijom, stavite na nju četiri ringa od 4 cm promjera i 6 cm visine. Za podlogu knackebrot i lješnjake grubo usitnite i stavite u malu vrećicu i zatim sa valjkom za tijesto dodatno usitnite. Rastopite maslac i dodajte ga u masu, zatim podijelite masu u forme i stisnite dobro te pustite da se ohladi nekih sat vremena.
Rukolu očistiti i ostaviti 50 g za ukras, ostatak rukole obariti u vrućoj slanoj vodi, zatim ocijediti i ohladiti te narezati u grubo i pomiješati sa tri žlice jogurta i četiri žlice limunovog soka.

Sastojci:
- 150 g graha

- maslinovo ulje
- 50 g luka
- 1 celer
- 100 g mrkve
- 250 g rajčice
- režanj češnjaka
- 150 g tikvica
- 60 g  leće
- mljevena crvena paprika
- Vegeta
- papar i sol po želji
- 700 dl vode

varivo

Priprema:

Grah koji ste prethodno namočili kuhajte u posoljenoj vodi. Na maslinovom ulju dodajte narezanog luka i celera te popržite. Dodajte češnjak, nasjeckanu mrkvu i oguljenu rajčicu na kockice te sve zajedno pirjajte na laganoj vatri. Tikvice koje ste prethodno narezali na sitne komadiće, dodajte zajedno s lećom i kuhanim grahom. Po želji začinite vegetom, mljevenom crvenom papriom i zalijte vodom te nastavite kuhati još 20-ak minuta.

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 

Maslac izmiješajte sa šećerom. Dodajte suhe grožđice, brusnice, bademe, brašno pomiješano s praškom za pecivo, krušne mrvice, sol, konjak, sok i naribanu koricu limuna, pa sve promiješajte.
Jaja razmutite, dodajte pripremljenoj smjesi i sve dobro promiješajte. Smjesu ostavite da odstoji 2-3 sata na hladnom mjestu.
Kalupe premažite maslacem, punite ohlađenom smjesom, pa ih stavite u vodenu kupelj i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 45-60 minuta. Puding dobro ohladite u kalupima.
Posluživanje
Ohlađeni puding izvadite iz kalupa i poslužite na desertnim tanjurićima uz čaj.

Sastojci za 4 osobe:
- 8 hrenovki
- 300 g američkog tosta (veliki tostevi)
- 200 g prezli
- 100 g brašna

- 2 jaja

- 2 jušne žlice sezamovih sjemenki
- ulje

Priprema:
Hrenovke skuhati te umotati u tost kojem smo odrezali krajeve i razvaljali ga s valjkom za tijesto. Na tost stavimo šunku, sir i hrenovke, zatim zarolamo i paniramo u brašnu, jajima i prezlama sa sezamom te pržimo na umjerenoj temperature u ulju do zlatno-žute bolje. Poslužujemo uz različite umake!

POHANI HOT DOG

Sastojci:

- 125 g mascarponea
- 250 g vrhnja za šlag +50 g (dodatno)
- 60 g bjelanjka
- 30 g šećera u prahu
- 4 listića želatine
- 5 g instant kave

Priprema:
Namočiti listiće želatine. Napraviti meringu od bjelanjaka i šećera. Izmiksati 250 g vrhnja za šlag a ostatak od 50 g zagrijati i dodati instant kavu. Pomiješati s nabubrenom želatinom i dodati u prethodno razrađen mascarpone. Rashladiti do sobne temperature, dodati lagano mješavinu bjelanjaka i šećera te na kraju šlag. Kalupirati i smrznuti po želji za mogućnost glaziranja.

Appetit slastice 1

Brownie - sastojci:
- 145 g maslaca
- 250 g šećera
- 2 veća jaja
- 65 g brašna
- 80 g kakaa
- 50 g tamne belgijske čokolade
- žličica cimeta
- žličica vanili ekstrakta
Priprema:
Razraditi šećer i jaja, te dodati maslac sobne temerature. Dodati kakao i otopljenu čokoladu, završiti s cimetom, vanilijom i brašnom te peći na 175 stupnjeva, 13 minuta.

 

Čokoladna glazura - sastojci:
- 125 ml vode
- 125 g vrhnja za kuhanje
- 50 g šećera
- 55 g kakaa
- 40 g tamne čokolade
- 6 listića želatine
Priprema:

Sve osim želatine spojiiti i zagrijavati do 80 stupnjeva, a na kraju dodati nabubrenu ocijedenu želatinu i razradiiti štapnim mikserom (držati se dna da se ne stvaraju mjehurići!). Procijediti i koristiti kada se spusti na sobnu temperaturu.

Appetit slastice 3

Sladoled malina - sastojci:

- 340 g malina
- 5 g limunovog soka
- 150 g vrhnja za kuhanje
- 150 g grčkog jogurta
- 130 g šećera

Đumbir kruh - sastojci:
- 100 g maslaca
- 2 jaja
- 240 g brašna
- ¾ žlice đumbira
- 100 g šećera
- 240 g mlijeka
- prstohvat soli
- 1 čajna žličica sode

Priprema:
Razradimo jaja sa šećerom, zatim dodamo maslac (sobne temperature) te suhe sastojke. Završimo mlijekom i pečemo na 180 stupnjeva 30 minuta.

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam