Kulinarski recepti

Nakon obilnih blagdanskih objeda, većina Vas već je na dijeti. No nemojte nagliti kako Vam se nakupljeni kilogrami ne bi brzo vratili. Savjetujemo Vam postepeno mršavljenje bez izgladnjivanja.
Uz tome će Vam pomoći ovaj jednostavan recept. 

salata 

Priprema:

Narežite jedan veći crveni luk na listiće i ispržite ga na ulju u dubljoj tavi. Dodajte četiri naribane mrkve i dvije veće svježe crvene paprike narezane na kockice. Posolite i poparite po želji. Poklopite tavu i povremeno promješajte povrće. Zatim izrežite 500 g pilećih prsa na kockice, začinite ih vegetom i slatkim curryem te stavite u tavu. Sve dobro promješajte i ostavite otklopljeno.
Kada je meso napola pečeno, dodajte dvije tikvice nasjeckane na kockice te ponovno poklopite i povremeno promješajte. Pred kraj otklopite tavu kako bi tekućina isparila, a zatim dodajte jedno vrhnje za kuhanje i jednu veću žlicu kukuruznog brašna (pripazite da umak ne bude pregust). Dobro promješajte i ostavite 2-3 minute na slaboj vatri. Kada se malo ohladi, poslužite uz svježu zelenu salatu. 

Maslac izmiješajte sa šećerom. Dodajte suhe grožđice, brusnice, bademe, brašno pomiješano s praškom za pecivo, krušne mrvice, sol, konjak, sok i naribanu koricu limuna, pa sve promiješajte.
Jaja razmutite, dodajte pripremljenoj smjesi i sve dobro promiješajte. Smjesu ostavite da odstoji 2-3 sata na hladnom mjestu.
Kalupe premažite maslacem, punite ohlađenom smjesom, pa ih stavite u vodenu kupelj i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 45-60 minuta. Puding dobro ohladite u kalupima.
Posluživanje
Ohlađeni puding izvadite iz kalupa i poslužite na desertnim tanjurićima uz čaj.

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:
- 1 kg škampa
- 2 češnja češnjaka
- par listova peršina
- vrhnje za kuhanje
- 1 dl bijelog vina
- malo maslinovog ulja
- sol
- papar 

skamp-tjest11

Priprema:

U tavi zagrijete maslinovo ulje, na njega stavite škampe i lagano dinstajte. Kada su škampi pri kraju, nasjeckajte češnjak i peršin i dodajte škampima. Kratko dinstajte i dodajte vrhnje za kuhanje, bijelo vino i začine. Kada provrije pustite da na laganoj vatri bude još par minuta. Prethodno skuhanu tjesteninu ili zelene rezance ocijedimo i pomiješamo sa škampima. Jelo možemo poslužiti uz salatu od rukole i cherry rajčica.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:
- 4 orade
- 1,5 kg krumpira
- 2 dl bijelog vina
- 3 češnja češnjaka
- 15 dag maslaca
- 3 suha lovorova lista
- peršin
- sol, papar

riba-re1

Priprema:
Ribu očistimo i dobro posolimo. Krumpir izrežemo na kolutove i posložimo u posudu za pečenje u koju smo predhodno stavili maslinovo ulje i lovorov list. Na to složimo ribu i pečemo u pećnici. Nakon 40 minuta na ribu stavimo komadiće maslaca i pospemo sa češnjakom i peršinom, nakon čega pečemo još 15-ak minuta.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 

Sastojci:

-  200 g korjenastog povrća,

-  1,5 l vode,

-  2 žlice maslinovog ulja,
- list lovora,
- 3-4 zrna papra,
- 1 rajčica,
- 1 žlica Vegete,
-list peršina
- list lovora,
- 600 g škarpine,
- 2-3 žlice kvasine,
- 50 ml soka od rajčice, 
- 120 g kuhane riže

juha_skarpina

Priprema:

Korjenasto povrće ogulite i narežite na veće komade. U odgovarajuću posudu stavite vodu, maslinovo ulje, očišćeno povrće, list lovora, zrna papra, svježu rajčicu, Vegetu, list peršina i celera. Sadržaj u loncu zakipite i kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta. Nakon toga stavite očišćenu škarpinu, kvasinu, sok od rajčica i juhu nastavite kuhati na laganoj vatri još oko 15 minuta. Kuhanu ribu izvadite, očistite od kostiju, a juhu procijedite.

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!


Sastojci:

-  1 kg škarpine,

-  3-4 žlice limunovog soka,

-  2 žlice Vegete mediteran
- 1 kg krumpira
- 200 g svježe crvene paprike 
- 100 g luka
- 100 g zelenih maslina
-200 ml bijelog vina
3 češnja češnjaka

mirisna_skarpina

Priprema:

Ribu očistite, operite, nakapajte limunovim sokom, pospite žlicom Vegete mediteran i ostavite stajati oko pola sata. U vatrostalnu posudu na malo ulja stavite pripremljenu ribu, krumpir narezan na veće komade, narezanu crvenu papriku, luk i masline. Pomiješajte maslinovo ulje, vino, žlicu Vegete mediteran i češnjak narezan na listiće, pa time prelijte povrće i ribu.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 40 minuta.

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:
- 2 šalice glatkog brašna,
- pola žličice sode bikarbone,
- pola žličice morske soli,
- 3/4 šalice otopljenog maslaca,
- 1 šalica smeđeg šećera,
- pola šalice kristalnog šećera,
- 1 žlica ekstrakta vanilije,
- 1 jaje,
- 1 žutanjak,
- 2 šalice čokoladnih mrvica

cokoladni_keksi

Priprema:

Ugrijte pećnicu na 160°C i stavite papir za pečenje u pleh. U jednu zdjelu prosijte brašna, dodajte sol i sodu bikarbonu , a u drugoj zdjeli pomiješajte smeđi i kristalni šećer, otopljeni maslac, jaje i žutanjak, te domaći ekstrat vanilije. Miješajte dok ne postane kremasto. Dodajte ostatak brašna i pomješajte da se svi sastojci dobro povežu. Na kraju dodajte čokoladne suzice ili mrvice te žličicom stavljajte smjesu na pleh i pecite oko 15 minuta. Čokoladni keksi idealan su dodatak uz topli čaj ili čokoladu.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!


 Sastojci:

- 4 artičoke (ARTIČOKA - zeljasta biljka s tvrdim listovima izrazito ukusnih mekanih dijelova. Sezona artičoka počinje u ožujku, a završava ljeti. Najcjenjenija su srca artičoka koja se mogu nabaviti ukiseljena i konzervirana. Svježa, cijela artičoka najčešće se u primorju kuha punjena graškom, krušnim mrvicama i začinskim biljem, te zalivena maslinovim uljem)
- 2 glavice crvenog luka
- 1 žlice maslaca ili margarina
- 250 g šampinjona
- malo mljevenog bijelog papra
- 1 češanj češnjaka
- 1 žlica slatkog vrhnja
- 175 g ementalera

Priprema:

Najprije očistite artičoke tako da skinete drščice i vanjske listiće, a vrhove preostalih listića malo odsijecite. Artičoke zatim kuhajte u slanoj vodi 25 minuta. Tada vilicom trebate odstraniti unutrašnje listiće, a žličicom drvenaste dijelove s dna artičoke. 
Zatim pirjajte kockice luka na rastopljenom maslacu, dodajte oprane i sitno isjeckane šampinjone, papar, izgnječeni češnjak i sol. Miješajući dodajte slatko vrhnje i 150 g naribanog sira. Ovom masom napunite artičoke koje ste prethodno skuhali, a prije pećenja posipajte ostatkom sira. Pecite u pećnici zagrijanoj na 225 stupnjeva 20 minuta. Na samom kraju ovo ukusno jelo možete ukrasiti režnjevima limuna.

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:

pileći file - 0,25 kg
tikvice - 0,05 kg
paprika - 0.05 kg
rajčica - 0,10 kg
sol - 0,001 kg
ulje - 0,05 l
mozzarella - 0,10 kg 
pomodoro-pile

Priprema:

Pileći file ispečemo na žaru, povrće isto tako na jako malo masnoće. Sir mozzarellu isječemo na ploške. Ispečeni pileći file stavimo na tanjur za gratiniranje te na njega poslažemo povrće i na kraju završimo s mozzarelom. Gratiniramo dok se mozzarela ne rastopi i ne dobije zlatno žutu boju.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Oblačno

20°C

Zagreb

Oblačno

Vjetar: 22.53 km/h

  • 24 .06. 2017

    Rain 20°C 16°C

  • 25 .06. 2017

    Pretežno oblačno 25°C 15°C

Horoskop

Kulinarski recepti