Kulinarski recepti

Sastojci:
- 80 dag oslića narezanog na komade
- 4 krumpira
- 4 mrkve
- 2 poriluka
- 2 rajčice
- 1 glavica luka
- 2 režnja češnjaka - 4 peršinove grančice- lovorov list
- ružmarin
- majčina dušica
- 1,5 dcl bijelog vina
- 2 žlice ulja
- sol
- papar


Priprema:
Ribe operite i dobro obrišite, te ih stavite na hladno. Poriluk narežite na veće komade i svaki dva puta uzdužno zarežite, da se dolje na krajevima drži zajedno. Komade poriluka vrlo pažljivo isperite pod mlazom hladne vode, jer među listovima vrlo često ima zemlje. Mrkve očistite. Ogulite krumpir i narežite ga na kocke. Zatim oljuštite i nasjeckajte luk i češnjak. Ukoliko su rajčice svježe, pofurite ih da lakše ogulite kožu, ili uzmite oguljene iz konzerve. Narežite ih na kriške, vadeći pritom koštice.

 U loncu zagrijte ulje, pa na niskoj temperaturi 5 minuta zajedno pecite luk, češnjak, mrkve i poriluk. Potom dodajte rajčice i pirjajte još 2 minute (to vrijedi za svježe rajčice, ako ste stavili one iz konzerve treba samo malo prigrijati). Dodajte začinsko bilje. Zalijte vinom, te dolijte još 1,5 litru vode. Posolite i popaprite. Kada provrije, smanjite temperaturu da pomalo kuha 15 minuta. Nakon toga primiješajte krumpir i nastavite kuhati još 15 minuta. Provjerite i po potrebi dotjerajte okus, dodajte nasjeckani peršin i kuhajte još 5 minuta. Juhu ocijedite i poslužite posebno, a ribu i povrće poslažite na zagrijani pladanj i odmah poslužite.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 Sastojci:

- 250 g riže
- 200 g mladog boba
- 200 g očišćenih repova kozica
- 1 l povrtnog temeljca
- 1 glavica luka
- 1 režanj češnjaka
- 100 ml bijelog vina
- maslinovo ulje
- sol i papar
- parmezan po želji

rizoto_s_kozicama_i_bobom

Priprema:

Za početak, upalite vatru i ulijte povrtni temeljac u lonac te ostavite da zavrije, dok u drugom loncu dodate dvije žlice maslinovog ulja, sjeckani luk, češnjak i malo soli te na laganoj vatri pržite dok sve ne omekša. Zatim dodate rižu i kratko je popržite kako bi upila masnoće. Potom sve polijete bijelim vinom, popaprite po želji i dalje kuhate miješajući i podlijevajući povrtnim temeljcem iz drugog lonca. Nakon otprilike 10-ak minuta kuhanja dodajte mladi bob i očišćene repove morskih kozica, te kuhajte i dalje miješajući i podlijevajući povrtnim temeljcem. Nakon što se riža dovoljno skuha, ugasite vatru i za kraj dodajte žlicu maslinovog ulja.
Poklopite lonac i ostavite jelo da odstoji nekoliko minuta, a za posluživanje pospite parmezanom. 
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!
Maslac izmiješajte sa šećerom. Dodajte suhe grožđice, brusnice, bademe, brašno pomiješano s praškom za pecivo, krušne mrvice, sol, konjak, sok i naribanu koricu limuna, pa sve promiješajte.
Jaja razmutite, dodajte pripremljenoj smjesi i sve dobro promiješajte. Smjesu ostavite da odstoji 2-3 sata na hladnom mjestu.
Kalupe premažite maslacem, punite ohlađenom smjesom, pa ih stavite u vodenu kupelj i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 45-60 minuta. Puding dobro ohladite u kalupima.
Posluživanje
Ohlađeni puding izvadite iz kalupa i poslužite na desertnim tanjurićima uz čaj.

 

Sastojci:

-  200 g korjenastog povrća,

-  1,5 l vode,

-  2 žlice maslinovog ulja,
- list lovora,
- 3-4 zrna papra,
- 1 rajčica,
- 1 žlica Vegete,
-list peršina
- list lovora,
- 600 g škarpine,
- 2-3 žlice kvasine,
- 50 ml soka od rajčice, 
- 120 g kuhane riže

juha_skarpina

Priprema:

Korjenasto povrće ogulite i narežite na veće komade. U odgovarajuću posudu stavite vodu, maslinovo ulje, očišćeno povrće, list lovora, zrna papra, svježu rajčicu, Vegetu, list peršina i celera. Sadržaj u loncu zakipite i kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta. Nakon toga stavite očišćenu škarpinu, kvasinu, sok od rajčica i juhu nastavite kuhati na laganoj vatri još oko 15 minuta. Kuhanu ribu izvadite, očistite od kostiju, a juhu procijedite.

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!


Sastojci:
- 1 kg škampa
- 2 češnja češnjaka
- par listova peršina
- vrhnje za kuhanje
- 1 dl bijelog vina
- malo maslinovog ulja
- sol
- papar 

skamp-tjest11

Priprema:

U tavi zagrijete maslinovo ulje, na njega stavite škampe i lagano dinstajte. Kada su škampi pri kraju, nasjeckajte češnjak i peršin i dodajte škampima. Kratko dinstajte i dodajte vrhnje za kuhanje, bijelo vino i začine. Kada provrije pustite da na laganoj vatri bude još par minuta. Prethodno skuhanu tjesteninu ili zelene rezance ocijedimo i pomiješamo sa škampima. Jelo možemo poslužiti uz salatu od rukole i cherry rajčica.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:
- 4 orade
- 1,5 kg krumpira
- 2 dl bijelog vina
- 3 češnja češnjaka
- 15 dag maslaca
- 3 suha lovorova lista
- peršin
- sol, papar

riba-re1

Priprema:
Ribu očistimo i dobro posolimo. Krumpir izrežemo na kolutove i posložimo u posudu za pečenje u koju smo predhodno stavili maslinovo ulje i lovorov list. Na to složimo ribu i pečemo u pećnici. Nakon 40 minuta na ribu stavimo komadiće maslaca i pospemo sa češnjakom i peršinom, nakon čega pečemo još 15-ak minuta.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 

Sastojci:

-  1 kg škarpine,

-  3-4 žlice limunovog soka,

-  2 žlice Vegete mediteran
- 1 kg krumpira
- 200 g svježe crvene paprike 
- 100 g luka
- 100 g zelenih maslina
-200 ml bijelog vina
3 češnja češnjaka

mirisna_skarpina

Priprema:

Ribu očistite, operite, nakapajte limunovim sokom, pospite žlicom Vegete mediteran i ostavite stajati oko pola sata. U vatrostalnu posudu na malo ulja stavite pripremljenu ribu, krumpir narezan na veće komade, narezanu crvenu papriku, luk i masline. Pomiješajte maslinovo ulje, vino, žlicu Vegete mediteran i češnjak narezan na listiće, pa time prelijte povrće i ribu.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 40 minuta.

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:

-  500 g cvjetače,

-  200 g poriluka,

-  1 vezica peršina,
- 100 ml vrhnja za kuhanje,
- 100 g mrkve,
- 2 žličice gusnella,
- 1 žlica Vegete,
-naribani muškatni oraščić
- 20 g maslaca

juha

Priprema:

Cvjetaču, mrkvu i poriluk narežite na veće komade i stavite kuhati u posoljenu kipuću vodu. Kuhajte 15 minuta i pred kraj dodajte peršin. Povrće ocijedite i još toplo usitnite u električnoj sjeckalici, dodavajući malo tople vode u kojoj se kuhalo povrće. Usitnjenom povrću dodajte oko 700 ml vode, Vegetu, muškatni oraščić, maslac i kratko prokuhajte. Vrhnje pomiješajte s Gussnelom, umiješajte u juhu i kratko prokuhajte. Juhu poslužite s kockicama popečenog kruha.

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:

pljukanci - 0,20 kg

šparoge - 0,20 kg

cherry rajčica 0,05 kg

tikvica - 0,05 kg

sol - 0.001 kg

maslac - 0,02 kg

temeljac - 0,10 l 

pljukanci-proljetni_umak
Priprema:

Pljukance skuhati u zasoljenoj vodi al dente. Rastopiti maslac i na njemu lagano sotirati šparoge i tikvice. Lagano podliti s temeljcem. Dodati pljukance te sotirati dok se temeljac ne iskuha, tj. obloži tjesteninu i povrće. Na kraju dodati cherry rajčicu i poslužiti toplo. 

Dobar tek vam želi www.svijet-ljepote.hr !

Pretežno oblačno

0°C

Zagreb

Pretežno oblačno

Vjetar: 17.70 km/h

  • 13 .12. 2017

    Pretežno oblačno 4°C -1°C

  • 14 .12. 2017

    Mjestimični pljuskovi 3°C -1°C

Horoskop

Kulinarski recepti