Kulinarski recepti

Sastojci:

- svježi sir – 500 g
- griz – 2 jušne žlice
- smeđi šećer – 3 jušne žlice
- grožđice – 100 g
- sol – ½ čajne žličice
- rastopljeni maslac – 2 jušne žlice, plus 1 žličica za premazivanje forme za pečenje
- vanilija šećer – 1 vrećica 

kolac_sir_tekst

Priprema:

Mnogi nutricionisti smatraju svježi sir idealnom namirnicom, a mi vam donosimo zdravi i jednostavni recept upravo sa svježim sirom. Sve navedene namirnice samo promiješajte i premjestite u formu za pečenje (koju ste prethodno premazali s  maslacem i posipali krušnim mrvicama). Nakon što ste pećnicu zagrijali na na temperaturi ~180°C, dovoljno je peći 25-30 minuta, ili dok kolač ne dobiju zlatno-smeđu boju. I to je to! Narežite i poslužite topli kolač od svježeg sira sa grizom i grožđicama.

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:
- 20 dag mariniranog seitana
- 15 dag svježeg tofua
- 2-3 manje tikvice
- 2 dl bijelog vina
- 1 crveni luk
- 4 češnja češnjaka
- 2 žličice svježeg bosiljka
- 2 žlice pirea od rajčice
- 1/2 žličice svježeg ružmarina
- 1/2 žličice svježeg origana
- 2 žlice krušnih mrvica
- sol
- papar

tikvice1


Priprema:

Seitan sitno isjeckajte i pržite na maslinovom ulju. Tikvice prerežite po dužini  i parite 5 do 10 minuta s unutarnje strane. Sredina nakon toga treba niti mekana, a tikvica izvana čvrsta. Osušite ih, a zatim meso tikvice izdubite. Sitno nasjeckajte crveni luk, češnjak, bosiljak, ružmarin i origano. Tome dodajte izmrvljeni tofu, pire od rajčice, krušne mrvice, sol i papar. Sve dobro izmješajte i nadjenite tikvice. Bijelo vino ulijte u posudu za pečenje, tikvice položite na koru i pecite poklopljeno oko 35 minuta.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

.

 Sastojci za 4 do 6 osoba:

Za prhko tijesto:
- 150 g krumpira
- 250 g pšeničnog glatkog brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- ¼ žličice soli
- 125 g maslaca

Za nadjev:
- 550 g šampinjona
- 100 g vrganja
- 2 manje glavice luka
- 1 žlica maslaca
- 200 ml milerama
- 100 ml vrhnja za šlag
- 2  jaja
- sol
- ½ žličice bijelog papra

Za posipavanje:
- 150 g naribanog sira ementalera
- 150 g natrgane mozzarelle

Priprema:
Krumpir skuhajte, ohladite i vrlo sitno naribajte. Dodajte brašno, prašak za pecivo, sol, omekšali maslac i umijesite tijesto koje ostavite da odstoji u hladnjaku oko sat vremena. Gljive operite i samo glavice narežite na tanke listiće. Sitno narezani luk popecite na malo maslaca. Dodajte pripremljene gljive i nastavite pirjati uz povremeno miješanje gljive u potpunosti ne omekšaju. Tijesto izvadite iz hladnjaka i razvaljajte na debljinu oko 5 mm. Potom tijesto stavite u okrugli protvanj promjera 26-28 cm. Lim obložite sa svih strana tijestom, a na tijesto ravnomjerno rasporedite pirjane gljive. Mileram, vrhnje, jaja, sol i papar dobro izmiješajte i prelijte preko gljiva. Pecite u pećnici zagrijanoj na 220°C oko 15 minuta. Smanjite temperuturu na 200°C i pecite još oko 30 minuta. Pet minuta prije kraja pospite naribanim sirom ementalerom i natrganom mozzarellom.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:

- svinjski vrat

- korjenasto povrće

- bijelo vino

- voda

- sol

- papar

- dimljena crvena paprika

- ružmarin

- lovor

- naranča

- đumbir

- svinjska mast

 

Priprema: Marinirati svinjski vrat začinima te dodati korijenasto povrće, naranču i đumbir. Potom ga namazati svinjskom masti, staviti u zdjelu i zaliti bijelim vinom te staviti u frižider da se marinara najmanje 48 sati uz povremeno okretanje.

Pečenje: U dublju tepsiju stavimo meso uz sve dodatke iz marinade. Dolijemo vodu da skoro u potpunosti prekrije meso, pokrijemo tepsiju folijom te stavimo peći 12 sati na 110°C. Nakon 12 sati otkrijemo tepsiju te dodatno zapečemo meso na 150°C još sat vremena, uz povremeno poljevanje umakom. Nakon 13 sati pečenja meso se na dodir mora raspadati. Reducirati umak od pečenja jer ćemo ga poslije koristiti kao preljev za sendviče!

PULLED PORK

Ostavite sve detoksirajuće dijete i hranu za mršavljenje sa strane, poboljšajte svoje zdravlje zdjelom ukusne juhe od mrkve!

Sastojci:

- chili flakes

- sjeme od kumina

- maslinovo ulje

- 650g mrkve (oprane i izgratinirane)

- 1 celer (fino isjeckan)

- 150g crvene leće

- 1.2 l povrtnog temeljca

- 125ml mlijeka (po mogućnosti kokosovo mlijeko)

- čvrsti jogurt

- listovi korijandera

- sol i papar po želji

- topla pogača od kruha 

juha_od_mrkve

Priprema:

Zagrijte veliku tavu za pirjanje i u nju dodajte chilli flakes i sjeme od kumina. Pržitena suho par minuta sve dok ne puste aromu. Odvojite dio sjemenja i stavite sa strane. Dodajte maslinovo ulje i kada bude vruće pospite unutra mrkvu i celer. Nakon par minuta dodajte crvenu leću, povrtni temeljac i kokosovo mlijeko. Kuhajte 15-ak minuta poklopljeno dok leća ne omekša. Posolite i popaprite po želji. Za serviranje dodajte žlicu jogurta u juhu, pospite začinom i listom korijandera, uz toplu pogaču od kruha. 
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!
Maslac izmiješajte sa šećerom. Dodajte suhe grožđice, brusnice, bademe, brašno pomiješano s praškom za pecivo, krušne mrvice, sol, konjak, sok i naribanu koricu limuna, pa sve promiješajte.
Jaja razmutite, dodajte pripremljenoj smjesi i sve dobro promiješajte. Smjesu ostavite da odstoji 2-3 sata na hladnom mjestu.
Kalupe premažite maslacem, punite ohlađenom smjesom, pa ih stavite u vodenu kupelj i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 45-60 minuta. Puding dobro ohladite u kalupima.
Posluživanje
Ohlađeni puding izvadite iz kalupa i poslužite na desertnim tanjurićima uz čaj.

 

 Sastojci:
- 30 dag šunke
- 6 dag maslaca + 2 dag za posudu
- 6 dag brašna
- 3 dcl mlijeka
- 5 dag naribanog sira
- 4 jaja
- mrvice za posudu
- sol
- papar

 Priprema:

Posudu za nabujak obilno namažite maslacem, pa pospite mrvicama. Zatim sitno nasjeckajte šunku...

Za bešamel umak u dubljoj tavici zagrijte 6 dag maslaca i dodajte 6 dag brašna. Miješajte na niskoj temperaturi da ne potamni. U svijetli zapržak potom u tankom mlazu ulijte 3 dcl mlijeka. Miješajte još 10 minuta, i dalje na laganoj vatri, dok ne dobijete gusti bešamel umak. Zatim umak maknite sa štednjaka, te primiješajte naribani sir. Posolite i popaprite.
Kad se umak bešamel malo ohladi dodajte mu žutanjak. Kad se stopi, dodajte drugi, opet dugo miješajte, potom dodajte treći i četvrti, redom jedan za drugim. Na kraju od malo posoljenih bjelanjaka istucite čvrsti snijeg. Primiješajte umaku tako da stalno zahvaćate smjesu s dna prema gore. Ulijte u pripremljeni kalup i stavite u pećnicu zagrijanu na 210 Celzijevih stupnjeva. Najprije pecite 20-25 minuta, pa smanjite na 190 stupnjeva i pecite još 10-15 minuta. Ne otvarajte pećnicu dok se nabujak peče i odmah ga iznesite na stol da ne splasne.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:

- Prhko tijesto
- 125 g maslaca
- 85 g šećer u prahu
- 60 g bademovog brašna
- 50 g jaja
- 180 g brašna
- prstohvat soli

Priprema:
Miksati maslac i šećer u prahu, dodati brašno, sol i bademovo brašno te završiti s jajima. Obavezno ostaviti da "odmori" prije upotrebe.

Appetit slastice 2

 

Tart buča - sastojci:
- pire od buče 330 g (butternut)
- 150 g šećera
- 320 g vrhnja za kuhanje
- 3 jaja
- 1 čajna žličica đumbira
- 1 čajna žličica cimeta
- ¾ čajne žličice muškatnog oraščića
- prstohvat soli
Priprema:
Buču narežemo i stavimo peći na temperaturi od 180 stupnjeva dok ne omekša. Očistimo i razradimo štapnim mikserom te protisnemo kroz fino sito. Razvaljamo prhko tijesto i stavimo 5 minuta peći na 170 stupnjeva, potom ostavimo da malo ohladi. Pire od buče i ostale sastojke spojimo i stavimo peći na 170 stupnjeva, 25 minuta.

 

Sladoled od buče - sastojci:
- 300 g vrhnja za kuhanje
- 300 g pire buče
- 130 g šećera
- 1 mahuna vanilije
- 3 žutanjka
- prstohvat cimeta, đumbira, muškatnog oraščića

Sastojci:
- 50 dag bakalara

- 50 dag krumpira
- pire od rajčice
- 2 dcl maslinova ulja
- 2 glavice luka
- 3 režnja češnjaka
- peršin i lovorov list
- sol i papar
- med

bakalar_crveno

Priprema:

Bakalar namočiti u hladnoj vodi i ostaviti 24 sata, te ga skuhati i očistiti od kostiju, te odvojiti na malo veće komade. Na istom ulju gdje popržite luk narezan na kolutiće stavite i bakalar na komadiće. Posložiti red bakalara i red krumpira narezanih na ploške i zalijte pireom ili sokom od rajčice. Posipati isjeckanim češnjakom i peršinom, posoliti, popapriti i ubaciti lovor. Sve zajedno preliti vodom i kuhati na laganoj vatri jedan sat. Po izvoru dodajte žličicu meda što će dodatno omekšati bakalar i dati mu posebnu aromu. 

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Maslac izmiješajte sa šećerom. Dodajte suhe grožđice, brusnice, bademe, brašno pomiješano s praškom za pecivo, krušne mrvice, sol, konjak, sok i naribanu koricu limuna, pa sve promiješajte.
Jaja razmutite, dodajte pripremljenoj smjesi i sve dobro promiješajte. Smjesu ostavite da odstoji 2-3 sata na hladnom mjestu.
Kalupe premažite maslacem, punite ohlađenom smjesom, pa ih stavite u vodenu kupelj i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 45-60 minuta. Puding dobro ohladite u kalupima.
Posluživanje
Ohlađeni puding izvadite iz kalupa i poslužite na desertnim tanjurićima uz čaj.

 

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam