Sastojci:

Prhko tijesto
125g maslaca
85g šećera u prahu
30g bademovog brašna
200g glatkog brašna
50g jaja

Krema od limuna
150g limun soka + korica od 2 limuna
120g maslaca
20g šećera (sve skupa zagrijavati na laganoj vatri da se otopi)
6 jaja
9 žutanjka (razraditi lagano skupa i dodavati zagrijanu tekućinu limuna i maslaca postepeno u jaja, temperirati i spojiti skupa. Vratit u posudu i lagano zagrijavati do kad se ne zgusne smjesa. Slučajno ne dozvoliti vrenje jer će jaja koagulirati!)

Gastro recepti jesen 6 TART OD LIMUNA S MERINGOM

Meringa
60g bjelanjaka
60g kristal šećera
30g šećera u prahu

Prvo miksati bjelanjke pjenasto te dodavati postepeno šećer u prahu. Kad dobijemo staklenastu gustu smjesu, dodati ručno šećer u prahu i lagano ručno umiješati.

Priprema:
Prhko tijesto zamijesiti, razvaljati i peći na 165°C sedam minuta, zatim premazati u unutrašnjost bjelanjkom (lagano umućenim) te staviti još 2 minute u pećnicu. Kremu od limuna preliti u malo ohlađeno tijesto, pravilno rasporediti te staviti u pećnicu (200°C) na gornju rešetku blizu grijača i ostaviti lagano otvorenu par minuta dok ne dobijemo zlatnu površinu. Staviti meringu prije serviranja.