Kulinarski recepti

Sastojci za 4 osobe:
- 8 hrenovki
- 300 g američkog tosta (veliki tostevi)
- 200 g prezli
- 100 g brašna

- 2 jaja

- 2 jušne žlice sezamovih sjemenki
- ulje

Priprema:
Hrenovke skuhati te umotati u tost kojem smo odrezali krajeve i razvaljali ga s valjkom za tijesto. Na tost stavimo šunku, sir i hrenovke, zatim zarolamo i paniramo u brašnu, jajima i prezlama sa sezamom te pržimo na umjerenoj temperature u ulju do zlatno-žute bolje. Poslužiti uz različite umake!

POHANI HOT DOG

Sastojci:

pileći file - 0,25 kg
tikvice - 0,05 kg
paprika - 0.05 kg
rajčica - 0,10 kg
sol - 0,001 kg
ulje - 0,05 l
mozzarella - 0,10 kg 
pomodoro-pile

Priprema:

Pileći file ispečemo na žaru, povrće isto tako na jako malo masnoće. Sir mozzarellu isječemo na ploške. Ispečeni pileći file stavimo na tanjur za gratiniranje te na njega poslažemo povrće i na kraju završimo s mozzarelom. Gratiniramo dok se mozzarela ne rastopi i ne dobije zlatno žutu boju.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Appetit slastice 3

Sladoled malina - sastojci:

- 340 g malina
- 5 g limunovog soka
- 150 g vrhnja za kuhanje
- 150 g grčkog jogurta
- 130 g šećera

Đumbir kruh - sastojci:
- 100 g maslaca
- 2 jaja
- 240 g brašna
- ¾ žlice đumbira
- 100 g šećera
- 240 g mlijeka
- prstohvat soli
- 1 čajna žličica sode

Priprema:
Razradimo jaja sa šećerom, zatim dodamo maslac (sobne temperature) te suhe sastojke. Završimo mlijekom i pečemo na 180 stupnjeva 30 minuta.

Sastojci:
- 80 dag oslića narezanog na komade
- 4 krumpira
- 4 mrkve
- 2 poriluka
- 2 rajčice
- 1 glavica luka
- 2 režnja češnjaka - 4 peršinove grančice- lovorov list
- ružmarin
- majčina dušica
- 1,5 dcl bijelog vina
- 2 žlice ulja
- sol
- papar


Priprema:
Ribe operite i dobro obrišite, te ih stavite na hladno. Poriluk narežite na veće komade i svaki dva puta uzdužno zarežite, da se dolje na krajevima drži zajedno. Komade poriluka vrlo pažljivo isperite pod mlazom hladne vode, jer među listovima vrlo često ima zemlje. Mrkve očistite. Ogulite krumpir i narežite ga na kocke. Zatim oljuštite i nasjeckajte luk i češnjak. Ukoliko su rajčice svježe, pofurite ih da lakše ogulite kožu, ili uzmite oguljene iz konzerve. Narežite ih na kriške, vadeći pritom koštice.

 U loncu zagrijte ulje, pa na niskoj temperaturi 5 minuta zajedno pecite luk, češnjak, mrkve i poriluk. Potom dodajte rajčice i pirjajte još 2 minute (to vrijedi za svježe rajčice, ako ste stavili one iz konzerve treba samo malo prigrijati). Dodajte začinsko bilje. Zalijte vinom, te dolijte još 1,5 litru vode. Posolite i popaprite. Kada provrije, smanjite temperaturu da pomalo kuha 15 minuta. Nakon toga primiješajte krumpir i nastavite kuhati još 15 minuta. Provjerite i po potrebi dotjerajte okus, dodajte nasjeckani peršin i kuhajte još 5 minuta. Juhu ocijedite i poslužite posebno, a ribu i povrće poslažite na zagrijani pladanj i odmah poslužite.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:
- 500 gr filea lososa
- 5 dl bijelog vina
- 7 žlica ulja
- 5 žlica umaka od soje
- 30 dag graška u mahunama
- 5 dag oljuštenog kikirikija
- 1/2 žličice samljevenog đumbira
- 1/2 žlicice ljute mljevene paprike
- 4 žlice octa
- jedna žlica šećera
- jedna žlica gustina
- češanj češnjaka
- sol

losos-za-tekst

Priprema:

Losos operite i isjeckajte na komade. Umak od soje, đumbir, ocat, ulje, gustin, šećer i mljevenu papriku dobro pomiješajte. Oljuštite češnjak i dodajte u marinadu. Filete ostavite da leže u marinadi 10 minuta. Grašak očistite, nasjeckajte i kuhajte u slanoj vodi 10 minuta. Nakon toga isperite ga i ostavite da se cijedi. Na tavi zagrijte ulje i pržite losos otprilike 4 minute, a zatim izvadite iz tave. Grašak i kikiriki pržite u ulju. Tjesteninu skuhatje u slanoj vodi i procjedite. Pospite je marinadom, dodajte vino, povrće i ribu. Začinite i poslužite toplo.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:
- 80 dag cvjetova brokule
- 80 dag purećega bijelog mesa
- 10 dag dimljene slanine
- 3 žlice riže
- 2 kisela krastavčića
- 1 žličica pirea od rajčice
- 1 žličica senfa
- sol
- papar
- 3 žlice maslinova ulja
- 2 žlice suncokretova ulja
- 2 žlice maslaca
- 2 dcl suhoga bijelog vina
- 2 režnja češnjaka
- 1 žlica sitno sjeckanog peršinova lišća
- 2 žlice brašna

brokula2-za-tekst

Priprema:

Puretinu narezati na 8 odrezaka, lagano istanjiti batom za meso i posoliti. Rajčicu i senf pomiješati, pa premazati jednu stranu mesa. Slaninu narezati na kockice, pa popržiti na maslacu, dodati na kockice narezane krastavce i dobro ispranu rižu. Sve pirjati dodajući vodu i vino, da se riža prokuha 10-15 minuta. Malo ohladiti, pa puniti odreske. Saviti ih i pričvrstiti čačkalicom. Naglo ih popržiti na dijelu maslaca i ulja, uvaljane u brašno, tako da poprime zlatnu boju sa svih strana. Složiti ih u posudu za kuhanje, podliti vinom i prokuhati ih 10-15 minuta. Za to vrijeme prokuhati cvjetove brokule 10 minuta u kipućoj vodi. Izvaditi. Na maslinovu ulju kratko popržiti sitno sjeckani češnjak i peršin, pa politi po brokuli. Oko brokule složiti savitke i njih preliti umakom u kojima su se pirjali. 

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 

.

Sastojci:

- 3 duguljaste tikvice,

- 15 dkg pileće ili pureće šunke,

- 0,5 l mlijeka,

- 20 dkg maslaca,

- 3 žlice oštrog brašna,

- sol, papar,

-1 žlica parmezana,

- 1 žličica hrena,

- 1 žličica sirnog namaza,

- prstohvat vlasca

tikvice_za_prilog

Priprema:
Tikvice operite, prerežite po duljini te izdubite meso. Tikvice stavite u kipuću vodu (nije potrebno soliti) i kuhajte 3 minute. U međuvremenu nasjeckajte izdubljeno meso tikvice te šunku na male kockice. Na rastopljenom maslacu prepržite brašno (lagano – ne smije potamniti), posolite i popaprite te lagano uz miješanje dodajte mlijeko. Bešamel mora biti dosta gust. Nakon što se počne zgušnjavati dodajte sirni namaz, parmezan i žličicu hrena i miješajte kako bi se sve sjedinilo. Odmah dodajte meso tikvica i šunku i nakon 1 min maknite s vatre. Blanširane tikvice stavite u namašćeni pekač napunite nadjevom od bešamela. Tikvice stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 200C i pecite 25-30 minuta.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 Sastojci:

- 250 g riže
- 200 g mladog boba
- 200 g očišćenih repova kozica
- 1 l povrtnog temeljca
- 1 glavica luka
- 1 režanj češnjaka
- 100 ml bijelog vina
- maslinovo ulje
- sol i papar
- parmezan po želji

rizoto_s_kozicama_i_bobom

Priprema:

Za početak, upalite vatru i ulijte povrtni temeljac u lonac te ostavite da zavrije, dok u drugom loncu dodate dvije žlice maslinovog ulja, sjeckani luk, češnjak i malo soli te na laganoj vatri pržite dok sve ne omekša. Zatim dodate rižu i kratko je popržite kako bi upila masnoće. Potom sve polijete bijelim vinom, popaprite po želji i dalje kuhate miješajući i podlijevajući povrtnim temeljcem iz drugog lonca. Nakon otprilike 10-ak minuta kuhanja dodajte mladi bob i očišćene repove morskih kozica, te kuhajte i dalje miješajući i podlijevajući povrtnim temeljcem. Nakon što se riža dovoljno skuha, ugasite vatru i za kraj dodajte žlicu maslinovog ulja.
Poklopite lonac i ostavite jelo da odstoji nekoliko minuta, a za posluživanje pospite parmezanom. 
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!
Maslac izmiješajte sa šećerom. Dodajte suhe grožđice, brusnice, bademe, brašno pomiješano s praškom za pecivo, krušne mrvice, sol, konjak, sok i naribanu koricu limuna, pa sve promiješajte.
Jaja razmutite, dodajte pripremljenoj smjesi i sve dobro promiješajte. Smjesu ostavite da odstoji 2-3 sata na hladnom mjestu.
Kalupe premažite maslacem, punite ohlađenom smjesom, pa ih stavite u vodenu kupelj i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 45-60 minuta. Puding dobro ohladite u kalupima.
Posluživanje
Ohlađeni puding izvadite iz kalupa i poslužite na desertnim tanjurićima uz čaj.

 

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam