Kulinarski recepti

Sastojci:

-  200 g korjenastog povrća,

-  1,5 l vode,

-  2 žlice maslinovog ulja,
- list lovora,
- 3-4 zrna papra,
- 1 rajčica,
- 1 žlica Vegete,
-list peršina
- list lovora,
- 600 g škarpine,
- 2-3 žlice kvasine,
- 50 ml soka od rajčice, 
- 120 g kuhane riže

juha_skarpina

Priprema:

Korjenasto povrće ogulite i narežite na veće komade. U odgovarajuću posudu stavite vodu, maslinovo ulje, očišćeno povrće, list lovora, zrna papra, svježu rajčicu, Vegetu, list peršina i celera. Sadržaj u loncu zakipite i kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta. Nakon toga stavite očišćenu škarpinu, kvasinu, sok od rajčica i juhu nastavite kuhati na laganoj vatri još oko 15 minuta. Kuhanu ribu izvadite, očistite od kostiju, a juhu procijedite.

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!


Sastojci:
- 1 kg škampa
- 2 češnja češnjaka
- par listova peršina
- vrhnje za kuhanje
- 1 dl bijelog vina
- malo maslinovog ulja
- sol
- papar 

skamp-tjest11

Priprema:

U tavi zagrijete maslinovo ulje, na njega stavite škampe i lagano dinstajte. Kada su škampi pri kraju, nasjeckajte češnjak i peršin i dodajte škampima. Kratko dinstajte i dodajte vrhnje za kuhanje, bijelo vino i začine. Kada provrije pustite da na laganoj vatri bude još par minuta. Prethodno skuhanu tjesteninu ili zelene rezance ocijedimo i pomiješamo sa škampima. Jelo možemo poslužiti uz salatu od rukole i cherry rajčica.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:
- 4 orade
- 1,5 kg krumpira
- 2 dl bijelog vina
- 3 češnja češnjaka
- 15 dag maslaca
- 3 suha lovorova lista
- peršin
- sol, papar

riba-re1

Priprema:
Ribu očistimo i dobro posolimo. Krumpir izrežemo na kolutove i posložimo u posudu za pečenje u koju smo predhodno stavili maslinovo ulje i lovorov list. Na to složimo ribu i pečemo u pećnici. Nakon 40 minuta na ribu stavimo komadiće maslaca i pospemo sa češnjakom i peršinom, nakon čega pečemo još 15-ak minuta.
Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

 

Sastojci:

-  1 kg škarpine,

-  3-4 žlice limunovog soka,

-  2 žlice Vegete mediteran
- 1 kg krumpira
- 200 g svježe crvene paprike 
- 100 g luka
- 100 g zelenih maslina
-200 ml bijelog vina
3 češnja češnjaka

mirisna_skarpina

Priprema:

Ribu očistite, operite, nakapajte limunovim sokom, pospite žlicom Vegete mediteran i ostavite stajati oko pola sata. U vatrostalnu posudu na malo ulja stavite pripremljenu ribu, krumpir narezan na veće komade, narezanu crvenu papriku, luk i masline. Pomiješajte maslinovo ulje, vino, žlicu Vegete mediteran i češnjak narezan na listiće, pa time prelijte povrće i ribu.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 40 minuta.

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:

-  500 g cvjetače,

-  200 g poriluka,

-  1 vezica peršina,
- 100 ml vrhnja za kuhanje,
- 100 g mrkve,
- 2 žličice gusnella,
- 1 žlica Vegete,
-naribani muškatni oraščić
- 20 g maslaca

juha

Priprema:

Cvjetaču, mrkvu i poriluk narežite na veće komade i stavite kuhati u posoljenu kipuću vodu. Kuhajte 15 minuta i pred kraj dodajte peršin. Povrće ocijedite i još toplo usitnite u električnoj sjeckalici, dodavajući malo tople vode u kojoj se kuhalo povrće. Usitnjenom povrću dodajte oko 700 ml vode, Vegetu, muškatni oraščić, maslac i kratko prokuhajte. Vrhnje pomiješajte s Gussnelom, umiješajte u juhu i kratko prokuhajte. Juhu poslužite s kockicama popečenog kruha.

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci:

pljukanci - 0,20 kg

šparoge - 0,20 kg

cherry rajčica 0,05 kg

tikvica - 0,05 kg

sol - 0.001 kg

maslac - 0,02 kg

temeljac - 0,10 l 

pljukanci-proljetni_umak
Priprema:

Pljukance skuhati u zasoljenoj vodi al dente. Rastopiti maslac i na njemu lagano sotirati šparoge i tikvice. Lagano podliti s temeljcem. Dodati pljukance te sotirati dok se temeljac ne iskuha, tj. obloži tjesteninu i povrće. Na kraju dodati cherry rajčicu i poslužiti toplo. 

Dobar tek vam želi www.svijet-ljepote.hr !

Sastojci:

- svježi sir – 500 g
- griz – 2 jušne žlice
- smeđi šećer – 3 jušne žlice
- grožđice – 100 g
- sol – ½ čajne žličice
- rastopljeni maslac – 2 jušne žlice, plus 1 žličica za premazivanje forme za pečenje
- vanilija šećer – 1 vrećica 

kolac_sir_tekst

Priprema:

Mnogi nutricionisti smatraju svježi sir idealnom namirnicom, a mi vam donosimo zdravi i jednostavni recept upravo sa svježim sirom. Sve navedene namirnice samo promiješajte i premjestite u formu za pečenje (koju ste prethodno premazali s  maslacem i posipali krušnim mrvicama). Nakon što ste pećnicu zagrijali na na temperaturi ~180°C, dovoljno je peći 25-30 minuta, ili dok kolač ne dobiju zlatno-smeđu boju. I to je to! Narežite i poslužite topli kolač od svježeg sira sa grizom i grožđicama.

Dobar tek želi Vam www.svijet-ljepote.hr!

Sastojci :
- 1 kg brašna,
- 3 kockice svježeg kvasca,
- 25 dg šećera,
- 20 dag maslaca,
- 5 jaja,
- 4 žutanjka,
- 1 limun,
- 1 naranča,
- 1 prašak za pecivo,
- 2 vanilij šećera,
- 1 mala žlica soli,
- 1 žlica ruma,
- 1 žlica maraskina,
- 1 žlica vina (prošek),
- 5 dcl mlijeka

uskrna_pogaa_naslovna

Priprema:

U mlakom mlijeku s dvije žlice šećera otopite kvasac i ostavite ga da odstoji. Izradite srednje tvrdo glatko tijesto od pjenasto izmiksanih jaja sa šećerom u koja umiješate izrađen maslac i izmiksate. Dodajte sitno narezane korice limuna i naranče. Dodati rum, maraskino, prošek i vanilin šećer. Dodajući brašno s praškom za pecivo, sve dobro umijesiti, dolivajući otopljeni kvasac s mlijekom. Tijesto ostavite da odstoji. Odstajalo tijesto premijesiti i podijeliti na tri dijela. Svaki dio ponovno premijesiti. Oblikovati pogače i rasporediti ih u dublji pouljen i pobrašnjen pleh. Peći u zagrijanoj pećnici.

Dobar tek želi vam www.svijet-ljepote.hr!

Pretežno oblačno

21°C

Zagreb

Pretežno oblačno

Vjetar: 11.27 km/h

  • 18 .08. 2017

    Pretežno oblačno 30°C 17°C

  • 19 .08. 2017

    Mjestimični pljuskovi 23°C 16°C

Horoskop

Kulinarski recepti