Postoje određena nepisana pravila kojih se žene pridržavaju pri biranju i nanošenju šminke. Međutim, neka od njih samo su zablude, a kako pravila služe da bi se kršila, donosimo pet koje možete pregaziti bez grižnje savjesti. Kažu da je šminkanje neka vrsta umjetnosti. Ovisno o načinu na koji nanosite šminku, možete popraviti i sasvim prekriti nepravilnosti ili samo istaknuti prirodnu ljepotu. Međutim, kako i u šminkanju postoje neka nepisana pravila, koja je vrlo često dosadno pratiti jer ograničavaju našu kreativnost, ovih pet pravila poželjno je  prekršiti.

Prije šminke ne treba nanositi kremu za lice

Još jedno pravilo koje slobodno možete pregaziti. Vremena su se definitivno promijenila. Nema potrebe izbjegavati nanošenje hidratantnih krema kao što su to nekada radile žene koje nisu htjele izgledati "uljasto" tijekom dana, zbog čega su nanosile velike količine pudera .Tržište je danas puno krema koje ne sadrže ulja, pa se ne morate bojati da će se vaša šminka tijekom dana "istopiti".

Puder se nanosi na cijelo lice

minka-puder-tekst

Puder zaista može biti vaš spasilac onda kada proživljavate grozan dan i kada vam je koža u lošem stanju. Ali trebalo bi zaboraviti na staro pravilo da se puder nanosi na cijelo lice jer to nije uvijet za postizanje savršenog izgleda. Uostalom, vaša koža mora disati, ne želite izgledati kao da nosite masku, a krajnji cilj vam je da ujednačite ten. Puder, stoga, nanesite samo gdje je to potrebno, odnosno na područja na kojima koža nije ujednačena s ostatkom lica ili je crvenija.

Olovka za usne se kombinira sa ružem

minka-pravila-usta

Previše šminke nikada nije dobra ideja, pa ovo pravilo svakako zanemarite. Kao prvo, nema smisla nanositi olovku za usne da biste ih oblikovali ako su one prirodno definirane i pune. Uostalom, postoje određene nijanse ruža koje se ne mogu dobro kombinirati ni sa jednom olovkom za usne.

Olovka za usne koristi se onda kada namjeravate staviti tamniji ili svjetlucavi ruž, dok kremasti ili ruž neutralnih boja bolje izgleda bez olovke.

Ako usnama želite dati „mekši" izgled, diskretno ih obrubite posebnom četkicom, pa istom lagano ispunite ostatak usana. Mnoge žene žele imati seksi, punije usne. Ako to želite postići i još inzistirate na olovkama za usne, pobrinite se da usne prvo ocrtate neutralnom olovkom ili za nijansu svjetlijom od ruža. Time ćete izbjeći prevelik kontrast između usana i ostatka lica, kao i privlačenje neželjene pažnje.

Svjetlucava sjenila su samo za posebne prilike

minka-pravila-sjenilo

Svjetlucava sjenila možete nanijeti u bilo koje doba dana i namijenjene su svima, a ne samo mlađim ženama. Svjetlucavi „kristalčići" reflektiraju svjetlo i vaše lice čine svetlijim, što je, bez ikakve sumnje, prednost za žene starije od 40 ili čak 50 godina. Ali, da biste to napravili kako treba, izbegavajte kontrastne nijanse i odaberite jednu koja upotpunjuje vaš ten. Probajte s neutralnom bojom, kao što su bež, siva ili kesten. Umjerenost je ključ svega, pa čak i kada je riječ o šminkanju. Ako ste na oči nanijeli svjetlucavo sjenilo, na obraze stavite mat rumenilo.

Sjenilo se usklađuje s bojom očiju

minka-pravila-tekst

Postoje žene koje još vjeruju da sjenilo mora odgovarati boji očiju. Očigledno ne znaju da time ne naglašavaju oči. To je dobar razlog zašto bi trebalo birati nijanse koje su u kontrastu s vašim očima. Na primjer, ako imate plave oči, boje za kojima morate tragati  su tamnozelena, narančasta, ljubičasta ili boja šljive. Sjenila boje pijeska, brončana, smeđa ili tamno zlatna odlično se slažu sa zelenim očima, a ako imate tamnozelene oči, odaberite tamno ljubičaste nijanse. S druge strane, ovo se pravilo ipak ne odnosi na osobe sa smeđim očima. Ako pripadate u ovu kategoriju, držite se nijansi koje odgovaraju boji vaših očiju.

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam