Žlica ili dvije jabučnog octa na dan mogle bi biti od velike pomoći u održavanju levela dobrog kolesterola, otkrili su znanstvenici.

Naime, u provedenom istraživanju od osam tjedana, osobe koje su konzumirale ocat od jabukovače smanjile su nivo lošeg kolesterola, a poboljšale level dobrog HDL kolesterola u krvi, u usporedbi s onima koji su uzimali placebo.

ocat-jabuka22


Klinička studija u američkom gradu Minnesota provela je ispitivanje na 120 ljudi, od čega je polovici dano da ispijaju jabučni ocat, dok je ostatku dat placebo od vode i dva postotka balzamičnog octa.

Ocat jabukovače (apple cidera), koji se često u kućanstvu koristi kod artritisa i gihta, već je poznat po tome da smanjuje nivo šećera u krvi, a također pomaže kod smanjenja apetita. Vjeruje se kako ocat poboljšava otapanje masnoća u krvi, a iz tog razloga se često preporuča i konzumiranje jabučnog octa ukoliko želite izgubiti poneki kilogram viška.

 

Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te potpunu funkcionalnost Internet stranice, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Analitičke kolačiće Google Analytics koristimo samo uz Vašu suglasnost.
Pročitajte više Prihvaćam Odbijam